Manuele kinesitherapie

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder.

Manuele therapie ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak van je pijnklachten, in plaats van enkel lokaal de pijn te verzachten.

Tijdens manuele therapie wordt er onder andere gewerkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Meestal zijn de resultaten al direct na de sessie voelbaar. Je hebt minder pijn en bewegen gaat een stuk soepeler.

Bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.

 

Manuele kinesitherapie

Verschil manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie?

Manuele therapie, kinesitherapie en osteopathie leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar ook perfect aanvullen. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze therapievormen:

Kinesitherapie focust zich voornamelijk op behandeling van spierpijn en gewrichten. Een kinesist kan de behandeling manueel uitvoeren of met behulp van apparaten. Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de ruggengraat. Hiervoor zal de manueel therapeut enkel zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen. Er wordt tijdens de sessies geen gebruik gemaakt van toestellen of medicijnen.

Osteopathie ziet net als manuele therapie het lichaam als één geheel. Osteopathie legt daarbij nog extra verbanden tussen het bewegingsapparaat en alle andere lichaamsdelen (organen, bindweefsel,…) Een osteopaat zal dan ook in je gehele lichaam op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Voor osteopathie heb je eveneens geen doktersvoorschrift nodig. Een osteopaat kan je vrij kiezen.

Lees hier meer over het verschil tussen een kinesist, manueel therapeut en osteopaat. Wat je klachten of persoonlijke voorkeuren ook zijn, je vindt snel en eenvoudig een kinesist, manueel therapeut of osteopaat die bij je past!

 

Ook tussen manuele therapie en chiropraxie vind je verschillende gelijkenissen. Beide therapievormen werken tijdens de behandelingen enkel met hun handen en willen je pijnklachten verminderen.

Het grootste verschil zit hem in de behandeltechnieken. Waar een chiropractor of “kraker” voornamelijk korte en snelle correcties uitvoert, maakt een manueel therapeut in eerste instantie gebruik van drukcorrecties. Een manueel therapeut zal ook eerder werken vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut.

Enkele mogelijke klachten waarmee je bij een manueel therapeut terecht kan, zijn:

  • Sportblessures
  • Pijnklachten
  • Stramme spieren
  • Geblokkeerde gewrichten
  • Bewegingsblokkades
  • Een whiplash
  • Een hernia

 

Neem contact op!